BeeBall

Beeball is voor kinderen vanaf 5 jaar. Vanaf april – oktober trainen we buiten op maandagavond van 18.00-19.30u. op ons mooie complex aan de Staddijk.

Voor actuele trainingstijden, kijk op http://www.hsvdehazenkamp.nl/trainingen/

Wil je kennismaken met BeeBall?

Aan slag ...Wil je een keertje meedoen en kijken of Beeball wat voor jou is? Neem dan contact op met ledenadministratie@hsvdehazenkamp.nl en vraag naar de mogelijkheden.

Wat heb je nodig voor Beeball?

Voor buitentraining is een lange sportbroek aan te raden ivm het gravel waar we op spelen, daar krijg je anders snel verwondingen van. Verder zijn schoenen met noppen handig, maar niet verplicht, dat geeft net wat betere grip op het gravel. Als je gaat kijken kies dan bijv. voetbalschoenen voor kunstgras, deze hebben kleinere noppen, of hockey schoenen, deze hebben een soort lamellen of ribbels. Voor de veiligheid géén schoenen met stalen noppen.
Honkbal-handschoenen kunnen geleed worden van de vereniging. Een eigen handschoen is er fijn, ze vormen zich naar de hand. Voor kinderen van 6-10 jaar is een 10.5 inch handschoen goed. Voor kleinere handjes kun je ook een 10 inch bestellen. Online zijn ze te bestellen bij bijvoorbeeld Covee of Forelle. Prijzen liggen tussen de 20 en 50 euro. Let er wel op dat rechtshandigen een linkerhandschoen nodig hebben (LH = Left Hand catch). Gooien met rechts, vangen met links. Uiteraard omgekeerd als je linkshandig bent.
Als we wedstrijden gaan spelen dan wordt er vanuit de vereniging gezorgd voor shirts van de Hazenkamp. Verder hebben we Caps van de Hazenkamp (€10) en hoort er een grijze honkbal broek bij.

Wat is BeeBall?

Aan_Slag_BeeballBeeBall is een sterk vereenvoudigde vorm van honkbal en softbal bedoeld om de jongste kinderen de beginselen van deze sporten aan te leren.

Het spel wordt gespeeld door jongens en meisjes van 5 tot en met 12 jaar. Omdat het spel gespeeld wordt met jonge kinderen, is veiligheid van het spel erg belangrijk. Daarom speelt men met een zachte knuppel en een zachte speelbal.

BeeBall heeft 2 verschillende speelniveaus, gebaseerd op de ervaring van de spelertjes. De KNBSB ontwikkelde een BeeBall Rookie League voor kinderen van 5 tot en met 9 jaar en een BeeBall Major League voor kinderen van 8 tot en met 12 jaar. In de Rookie League speelt men op een veld met drie honken (1e, 2e en thuisplaat) in de vorm van een gelijkzijdige driehoek met ‘maximaal’ vijf spelers in het veld. In de Major League met vier honken (ook een 3e honk) in de vorm van een ruit met maximaal negen spelers in het veld. BeeBall Major ‘kan’ gespeeld worden met minimaal zes spelers. Iedere inning draaien de spelers (inclusief de spelers op de bank) een positie door, tijdens de slagbeurt.

Doel van het spel is om meer punten te scoren dan de tegenstander. Een punt kan op verschillende manieren gemaakt worden:

  1. De slagman slaat een homerun (de bal uit het veld),
  2. De slagman bereikt de thuisplaat,
  3. De veldspeler vangt de bal die is weggeslagen door een slagman van de tegenpartij.

Er zijn per wedstrijd (maximaal) 4 slagbeurten (innings) waarin elk team volledig aan slag komt. Een slagbeurt voor de speler is voorbij zodra de slagman getikt wordt of op een honk staat en speltechnisch niet meer verder kan. Is hij op moment van tikken in contact met een honk, dan is de speler in of safe. Heeft hij geen contact met een honk, dan is de honkloper uit. De slagbeurt van het team is over wanneer iedereen uit het team aan slag is geweest. Het spel is uiterst actief en zorgt voor een goede teambuilding. Het kan met zeer beperkte middelen gespeeld worden op een pleintje, grasveld of in een sportzaal. De leiding wordt gevormd door ouders of vrijwilligers die enigszins kennis van honkbal hebben.

Voorkant Beeball folderVoor meer informatie:

Bekijk de folder hier links (PDF) of kijk op de BeeBall website: www.beeball.nl

 

 

 

 

 

Coaches

naam
Folke Westerhof